Ultron

Éli könyve (2010)

2024. március 01. - Ultron

A Hughes testvérek által rendezett Éli könyve egy igazi disztópikus akciófilm ami egyben drámai történet is, elgondolkodtató üzenettel. Különlegességét az adja, hogy nem csupán megjelenít egy globális katasztrófa utáni földi világot (amit többé kevésbé minden disztópikus fim megtesz [éppen ettől disztópikus mindegyik]), hanem ebbe a lepusztult, kihalt és alig élhető világba egy nagyon emberi történetet helyez el: Éli (Denzel Washington) történetét.

eli_konyve.jpg

A kép forrása: nytimes.com

Adott egy sokat tapasztalt életerős és harcra született férfi Éli, aki azt az életcélt választja magának, hogy megmentsen valamit az emberiség történetéből és kultúrájából. Egy könyvet hurcol mindenhová magával, amit mindenáron megvédelmez. De nem csupán óvja, hanem meg is tanulja, minden nap olvasgatja és memorizálja is. A rendezés zseniálisan adagolja az információkat, rejtélyeket és kezdetben csak sejtetni engedi, majd idővel le is leplezi, hogy a könyv nem más, mint a Szent Biblia (a Szentírás). Jelentősége ebben a kihalt világban leginkább az, hogy reményt tud adni az atomháborút túlélő emberiség számára.

Reményre pedig óriási a szükség, mert az Éli könyvének világa iszonyúan kihalt: mindenhol kiégett autók, házak, emberi maradványok, sivár pusztaság és elkeseredettség a maroknyi itt-ott tengődő túlélő szívében. A még  életben maradtak primitív módon vegetálnak, kezdetleges körülmények között. Sok a fosztogató és a kihalt pusztaságokban bandákba verődő bűnöző. Éli ebben a világban vándorol az utakon magányosan de kitartóan nyugatra haladva az utolsó még megmaradt nagy emberi kolóniák felé.

A reményt hordozó Biblia különleges hatalmával pontosan tisztában van a bandavezér Carnegie (Gary Oldman) és természetesen ő akar lenni ennek a bizonyos új reménynek a hirdetője a Földön, a Szent Biblia őrzője és ezzel az új globális világrend ura. Megindul tehát a harc közöttük a könyvért, (Éli könyvéért). A küzdelem kőkemény, hiszen Carnegie egy komplett bandával rendelkezik, több tucat fegyveressel, míg Éli oldalán csak az általa megmenteni szándékozottak néhány fős kis csapata áll.

Ami elgondolkodtató az egészben az a film üzenete, ami igazából kettős: mit lenne érdemes megmenteni a világból, ha egyszer tényleg eljön a globális vég és mire lennénk hajlandóak azért, hogy megmentsük, ami fontos?Az Éli könyve sajátos választ ad mindkét kérdésre: igazi drámává növelve az érzelmek, fordulatok és küzdelmek kibontakozását.

Denzel Washington óriásit alakít, a film képi világa pedig egészen elképesztő. Ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a disztópikus és elgondolkodtató történeteket akciófilmes tálalásban megnézni. Mindenképp nagy film-élmény, amit 5-ből 5 csillagra értékelek. 

5csillag.jpg

Az Éli könyvének mafab adatlapja

[ULTRON]

ultron_logo_downer.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ultron.blog.hu/api/trackback/id/tr1818343729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aldou Raine 2024.03.03. 10:32:20

Nagyon érdekes az Éli könyvének képi világa. Disztópikus, erősen ható, szinte sugározza a lepusztult jövőt egy nukleáris katakizma után.
ekszer-ora.hu/termekadatlap/ora/casio/casio-g-shock-ferfi-ora-g-2900f-1ver/
süti beállítások módosítása