Ultron

A 3-test-probléma, az utóbbi évek legjobb scifi sorozata

2024. március 28. - Ultron

A 3 test probléma egy létező fizikai jelenség (és talány) a világűrben: amikor egy három csillagból álló rendszer felbomlik és az egyik csillag kilökődik a mély-űrbe. A folyamat minden esetben megtörténik, gyakran három olyan égitest konstellációja esetében is mely nem csillag (hanem bolygó). A sorozat alapját képező regényben, melyet a kínai Liu Ce-hszin (Chin Liu) vetett papírra 2000-ben (és mely az első kiadástól illetve trilógiává válástól kezdve azonnal világsiker lett) egy 4 fényévre élő nép a san-ti civilizáció tragédiája a kiindulópont. Ezt a katasztrófát éppen az említett 3 test-probléma okozza számukra (lévén, hogy egy 3 csillagból álló rendszerben élnek). A rejtélyes san-ti nép előre ismeri vesztét, így új hazát keres magának. Jeleket küldenek a világűrbe, abban bízva, hogy így esetleg másik lakható bolygóra lelhetnek. A Földön egy kínai katonai állomás érzékeli is a jelet és az egyik tudósnő, Ye Wenjie (Rosalind Chao) önkényesen válaszol is rá, meghívót címezve a san-tik számára. Az idegenek el is indulnak tehát a Földre. Kérdés: mi a céljuk?

3test_problem1.jpg

A kép forrása: scifi.radio

A sztori egy nagyon érdekes alapkoncepció mentén íródott: mi van akkor, ha valóban létezik egy értelmes és fejlett idegen civilizáció néhány fényévnyire tőlünk, mely elindul hozzánk, ismeretlen céllal? A Ce-hszin regényében (és így a sorozatban is) az idegenek számára létfontosságú egy új lakható planéta megtalálása, így kifejezetten baljóslatú az elindulásuk hozzánk. A borúlátásra pedig főleg az ad okot, hogy valószínűleg kell nekik a bolygónk, így minden bizonnyal el is akarják majd venni tőlünk. Mindezek dacára akadnak híveik a Földön, egy csoportosulás a san-ti civilizációt először észlelő kínai tudósnő, Ye Wenije körül. Ők azt hiszik, hogy az idegenek jó-szándékúak és ha ideérnek megoldják majd globális problémáinkat. Ráadásul a san-ti kultúra előreküld úgynevezett szophonokat hozzánk, melyek szuperintelligens mini-számítógépek (elrejtve a Földön), melyek feladata a fejlődésünk lassítása (minden eszközzel, de legfőképpen saját technikai eszközeink ellenünk fordításával). Az út ugyanis, amíg ideérnek a san-tik kerek 400 esztendő és ez idő alatt a Föld sokat fejlődhet. A fejlődésünk pedig nem érdeke az idegeneknek, mert esetleg utolérhetjük őket (fejlettségben) és így sikerrel szállhatunk majd szembe velük. A 400 évet azért túlzónak érzem, ekkora időtávolság kissé tét-nélkülivé teszi a sorozat jelenét, hiszen nem sokat számít mit tesznek vagy nem tesznek hőseink, a lényeg majd úgyis a sokkal későbbi generációkon múlik (ükunokáik idejében). Amellett erősen kérdéses, hogy az emberiség létezik e még egyáltalán 400 év múlva: jelenleg a tudósok többsége nem hisz ebben (szerintük [és szerintem is] addigra végez velünk vagy egy atomháború vagy a klíma-katasztrófa [én az előbbire tippelek]).

3test_problem2.jpg

A kép forrása: digitaltrends.com

Az első évad középpontjában egy fiatal tudósokból álló kis csapat áll, akiknek a szemével látjuk a történéseket. Az egyik tudósnő Jin Cheng (Jes Hong) briliáns elme, aki képes lehet arra, hogy megtalálja módját annak, hogyan védekezhetünk a san-tik ellen. A másik ígéretes fizikus a csinos Auggie Salazar (Eliza González), aki a nano-technológia legnagyobb alakjaként segítheti a felkészülést. Ott van még a kövérkés Jack Rooney (őt a Moonfallból ismert John Bradley alakítja), aki igazából nem hisz a san-ti ügyben mégis veszélyforrás az idegenekre nézve és Saul Durand (Jovan Adepo) korunk egyik legnagyobb fizikusa (bár nem éppen úgy néz ki). Végül a tudós-csapat ötödik tagja Will Downing (Alex Sharp), aki bár súlyos betegséggel küzd, később (de főleg szerintem a második évadban) komoly szerepet tölt majd be az idegenekkel való találkozásban. A negatív karakterek közül Mike Evans (Jonathan Pryce) emelhető ki, aki ugyan kevés játékidőt kap a sorozatban mégis jelentős hatással van a cselekményre (mind a karakter, mind az őt alakító színész, akit ismerhetünk már például az 1996-os Evitából).

A 4 rendezőből álló direktori csapat egy messze Netflix-átlagot meghaladó sorozatot rakott össze nekünk, mely ugyan látványban, az akciójelenetek kidolgozottságában, a színészi teljesítményekben és a karakterisztikában elmarad a dupla "A" kategóriás filmektől, bőven pótolni tudja hiányosságait gazdag fantázia-világával. A 3 test-probléma ugyanis rengeteg gondolkodni-valót ad számunkra, megmozgatja agytekervényeinket és képzelőerőnket is.

3test_problem3.jpg

A kép forrása: indiewire.com

Ami a negatív kritikai észrevételeket illeti: a forgatókönyv és rendezés túl sok kérdést hagy nyitva, alig ad magyarázatot bizonyos jelenetekre és az első évad teljesen lezáratlanul ér véget. A nyolcadik rész végére sem jutunk ugyanis közelebb a megoldásokhoz és egyik talány sem oldódik meg. Személyes fájdalmam, hogy a rejtélyes san-tikról sem tudunk meg az égvilágon semmit a 8 rész alatt és valódi külsejüket is homály fedi. A tőlünk a Földre eljuttatott VR szemüvegeikben (melyeket bizonyos tudósoknak küldenek el, hogy teszteljék őket), életszerű programok futnak, ahol felbukkannak a san-tik képviselői de ember alakban. Az egyik jelenetben az idegenek elleni felkészülést irányító Thomas Wade (Liam Cunningham) rákérdez tőlük, hogy miként is néznek ki valójában, de csak annyi választ kap: "az nem tetszene nektek". Mondjuk ez elég vészjóslóan hangzik, de talán a következő évadban láthatjuk végre őket.

haromtest_regenyek.jpg

A 3-test probléma sci-fi rajongóknak kötelező darab. Az utóbbi évek sci-fi alkotásai (és kísérletei) ugyanis nem hoztak túl nagy sikereket: a Tenet egy zagyvaság lett, a Moonfall gagyira sikerült, az Alkotó felemás siker lett (és szintén egy katyvasz), a Dűne pedig nem igazán sci-fi (bár sokan annak tartják, inkább disztópikus dráma [annak viszont szintén zseniális]). A 3 test-probléma viszont gondolatiságában, ötleteiben és fantáziáját illetően valóban különlegesség. Kár kihagyni. 

4esfel_csillag.jpg

Ultron értékelése 4,5 csillag (az 5-ből), mely elsősorban az alaptörténetnek, a forgatókönyvnek és a rendezésnek szól, melyek szerintem kiemelkedőek. A hiányzó fél csillag a sok kihagyott magyarázat, gyenge karakterisztika és kissé alul-teljesített látvány-világ miatt van. És mert nem törekedtek arra, hogy az első évadot valamilyen formában lezárják. De a második évad biztosan kiküszöböli a hibákat. Alig várjuk!

[ULTRON]

ultron_logo_downer.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ultron.blog.hu/api/trackback/id/tr1818365715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morpheus_ 2024.03.29. 09:50:30

Nekem is tetszett! Ahogyan halad előre a történet, egyre összetettebbé válik a sztori és egyre több a rejtély is. Az egyes karakterek viszont lehetnének kicsit jobban kidolgozottak! De így is végre egy élvezetes sci-fi.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.03.30. 09:26:42

"mi van akkor, ha valóban létezik egy értelmes és fejlett idegen civilizáció néhány fényévnyire tőlünk"

Ahogy a posztban te is célzol rá, gyak. nulla a valószínűsége annak, hogy akár csak nagyjából is összehasonlítható fejlettségi szinten legyünk egymással.

Persze ezért sci-FI.

A sorozatot még nem láttam, csak a három könyvet olvastam még régebben, részben angolul, mert még nem volt magyar fordítás. Nem emlékszem, az vajon a kínai eredetiből vagy az angol fordításból készült.

Ultron 2024.03.30. 09:59:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ajánlom a sorozatot is, nekem bejött!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.03.30. 10:08:04

Az előbb letöltöttem a sorozatot, kíváncsi vagyok.

A kommentekben írta valaki, hogy van egy kínai adaptáció is, de azt nem találtam. Ki látta?

Ultron 2024.03.30. 10:17:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A full kínai verzió is letölthető [az n betűs oldalról :)))] de nagyon gagyi sajnos. Szocialista színvonal.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.03.30. 12:23:50

@Ultron:

Megtaláltam. Azért belenézek.

A vándorló Földet elég gagyinak találtam, de ma este kap még egy esélyt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.04.01. 10:26:31

@Ultron:

Tegnap ledaráltam mind a 8 részt. Nekem határozottan tetszett. A posztban hibának említett dolgokat sem éreztem annak.

Talán egyetlen hiba a nanotechnológia-tudós Salazart megszemélyesítő csaj: abszolút életszerűtlen, hogy ilyen bombázó külsővel világszinten vezető tudós lenne.

Jó választás viszont Jin Cheng. Egzotikus, és a maga kissé visszafogott módján az én ízlésemnek nagyságrenddel szebb, mint a tizenkettő egy tucat Salazar.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.04.01. 10:33:44

Ettől persze lehet, hogy a saját etnikumában ő is csak tucatszépség.
süti beállítások módosítása