Ultron

Dűne: Második rész - Kritika

2024. március 04. - Ultron

A Dűne sajátos világa 1965-ben született meg, Frank Herbert azóta világhírűvé vált regényével. A jövőben játszódó történet megfilmesítésre került 1984-ben David Lynch által, majd 2021-ben Denis Villeneuve segítségével is. Míg az első kísérletet mérsékelt lelkesedés jellemezte, addig az új Dűne hatalmas sikerré vált szerte a világon. A rajongók által nagyon várt folytatás pedig most került a mozikba ugyancsak Villeneuve rendezésében.

dune_elso.jpg

A kép forrása: justjared.com

A Dűne-világ egy különleges jövőbeni társadalmat vázol fel, melyben az univerzumot egy császár uralja, aki alatt különböző nagy-hatalmú főnemesi házak állnak, gyakran egymással is háborúban. A legfőbb értéket a kereskedelem jelenti és egy űrutazást segítő anyag, az úgynevezett fűszer. Ezt csupán az Arrakis sivatag-bolygón lehet bányászni, így a Dűne történetének is ez a planéta adja a legfőbb helyszínét. A bolygót a Harkonnen család birtokolja, majd a császár az Atreides-háznak adja. A planétán őshonos fremen nép így új urakat kap, akiket éppúgy ellenségnek tekint mint régi kizsákmányolóit. Ám az események nem várt fordulatot vesznek: a császár az Atreidesek életére tör és sereget küld ellenük. A hatalmas armada egy részét a Harkonnenek adják, míg másik részét az uralkodói zsoldosok a legyőzhetetlen sardaukarok. Az Atreides herceg, Leto (Oscar Isaac) életét veszti a harcban, ám felesége Jessica (Rebecca Fergusson) és fia Paul (Timothée Chalamet) sikeresen elmenekülnek. Egyetlen hely ahová szökhetnek az Arrakis bolygó népének, a fremeneknek a világa, a sivatagban. Itt maguknak kell boldogulniuk, ám az esélyeik nem rosszak, mert Pault a fremenek egy része messiásnak tekinti, Jessica pedig különleges képességekkel bír, mint a Bene Gesserit rend tagja, így befolyásolni tudja a sivatagi népet. A Benne Gesserit egy misztikus csoport, mely csak nőkből áll, akik képesek akaratukat másokra kényszeríteni és a jövőbe látni. Ők a császárok legfőbb tanácsadói időtlen idők óta. Nagyjából itt ér véget az első rész története.

dune_masodik.jpg

A kép forrása: nytimes.com

A második epizód pontosan ott folytatódik ahol a 2021-ben bemutatott rész véget ér: Paul és a várandós Jessica a fremenek között bújik meg a Harkonnenek elől. Tervük az, hogy Paul, mint Mahdi (messiás) a fremenek élére áll majd és a sivatagi nép harcosaival összefogva áll bosszút édesapjáért, Leto Atreidesért. Elképzelésüket segíti, hogy Jessica mint tisztelendő anya képes a fremeneket Paul oldalára állítani és akad két támogatójuk is a különleges nép tagjai között: egyikük Stilgar (Javier Bardem) aki az egyik törzsi vezető, másikuk pedig a csinos Chani (Zendaya), aki idővel beleszeret Paulba. Csakhogy az ifjú hercegnek próbákat kell kiállnia (meg kell ülnie egy homokférget és innia kell az élet vizéből is), miközben meg kell győznie mindenkit arról, hogy méltó a Mahdi címre. A császár azonban (Christopher Walken) az Arrakisra érkezik és másodszor is le akar sújtani a megmaradt Atreidesekre. Ezúttal egy ifjú Harkonnen, Feyd-Rautha (Austin Butler) áll a támadó had élére. A végső próbatétel hármas kihívást jelent Paul számára: szembe kell néznie származása sötét titkaival, meg kell küzdenie Feyd-Rauthával, hogy a császárt félreállítsa és végül le kell mondania a szerelemről, hogy elvehesse a császár lányát, Irulant (Florance Pugh). Nem tudni melyik mindezek közül a legnehezebb számára.

dune_harmadik.jpg

A kép forrása: tomsguide.com

A Dűne második része hihetetlen látványvilággal ajándékozza meg a nézőt és egy érdekes történettel, mely tele van fordulatokkal és meglepetésekkel. Kapunk harci jeleneteket, látványos küzdelmeket, párharcokat, szerelmet, intrikákat és misztikumot. A sivatagos Arrakis bolygó temérdek lenyűgöző képpel lepi meg a nézőt: láthatunk monumentális űrhajókat, hatalmas arénákat, ahol a Harkonnen harcosok küzdenek és őrült tempóban előretörő hatalmas homokférgeket, melyek homokvihart kavarva száguldanak a messzeségbe, hátukon a fremenekkel. Mindent áthat a monumentalitás és a fantázia. A mozi nyújtotta lehetőségek: a nagy kivetítő-vászon és a Villeneuve által mesterien használt hang-effektek illetve zenei részek együttesen székhez szegeznek bennünket.

Ami a szereplőket illeti: Timothée Chalamet alakítását elismerés illeti (hisz egyszerre kell szerelmes fiatalnak, népi szimbólumnak és rettenthetetlen harcosnak lennie, amit sikeresen old meg) és megérdemli a dicséretet a gyönyörű Zendaya is, aki kék szemmel talán még elbűvölőbb jelenség a filmvásznon. Dűne-újoncokat is kapunk: Austin Butler, Léa Seydoux és Florance Pugh személyében, akik határozottan feldobják a második részt. Austin Butler ifjú Harkonnen harcos, így kopaszan, arcszőrzet, szemöldök nélkül ugyan kissé furán fest, ám így is hitelesen alakítja a harcra született, szinte legyőzhetetlen warriort. Léa Seydoux szerepe szerint a Bene Gesserit rend tagjaként kémkedik a Harkonnenek után, bevetve bájait, ami nem eshetett nehezére a színésznőnek, tekintve különleges szépségét. Végül Florance Pugh, mint a császár lánya, aprócska szerepet kap ugyan, de így is markáns a jelenléte és a harmadik részben biztosan komoly befolyása lesz az eseményekre.

dune_4.jpg

A kép forrása: thehindu.com

Nagy élménytől fosztja meg magát az, aki kihagyja a Dűne második részét, mert moziban látni ezt a különleges történetet és fantasztikus látvány-világot egészen lenyűgöző tapasztalást jelent. Az első résszel összevetve: gyorsabb a tempó, több az akció és több a fordulat illetve az érzelem is.

4esfel_csillag.jpg

Az én értékelésem 4,5 csillag. Szerintem Villeneuve méltónak bizonyult a Herbert-örökség kiteljesítésére, mert valóban különleges filmet alkotott, melynek 166 perce valósággal elröpül, ha átadjuk magunkat a történetnek és a látványnak.

[ULTRON]

ultron_logo_downer.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ultron.blog.hu/api/trackback/id/tr6418345685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nietzsche. 2024.03.05. 00:03:43

Jó kis elemzés, tetszett!
Valóban jó film a Dűne második része, remek a rendezés és lenyűgöző a látványvilág is. Azt azért sajnálom, hogy Josh Brolin kicsit hanyagolva van, illetve Paul és Chani szerelme totál plátói marad. Kis szenvedély jót tett volna s fimnek. De persze így is zseniális. Köszi a kritikát!
süti beállítások módosítása