Ultron

A legjobb film az IMDb szerint

2024. március 02. - Ultron

Aki filmekkel foglalkozik tudja: igazából nincs olyan hogy "legjobb film", mert mindenki mást tekint annak. Vannak legtöbb Oscart nyert filmek, vannak legtöbb bevételt hozó filmek és léteznek legnagyobb nézettségű filmek illetve van az a kategória is, amikor egy film a legtöbb szavazatot kapja egy nagy filmes portálon. Ilyen az IMDb (Internet Movie Database), mely 1993 óta érhető el és amely a világ egyik legnagyobb filmes adatbázisa az on-line térben. Utánanézve: létezik náluk egy 250 elemből álló lista, mely a TOP 250 legnépszerűbb filmet tartalmazza a rajongók szavazati alapján. Eze a listán hosszú évek óta a legelső helyezett A remény rabjai (The Shawshank Redeption). A film alaptörténete Stephen Kinghez köthető, aki egy 1982-ben megjelent könyv-gyűjteményében (Different Seasons) az egyik kisregényben írta meg a film alapjául szolgáló sztorit. Eredeti címe: Rita Hayworth and the Shawshank Redemption.

remeny_rabjai_plakat.jpg

A helyszín egy New Englandi amerikai börtön, a neve: Shawshank, az idő pedig: az 1950-es és 1960-as évek környéke. Rita Hayword neve pedig azért került a regény címébe, mert a híres amerikai filmcsillag plakátjának kulcsszerep jut majd a történetben. De mi is ez a bizonyos alaptörténet, melyből Frank Darabont 1994-ben annyira jó és népszerű filmet tudott rendezni, hogy még most is milliók imádják (köztük én magam is).

Nos, adott egy teljesen átlagos 35 év körüli amerikai bankár, Andy Dufrense (Tim Robbins), akit 1947-ben életfogytiglani börtönre ítélnek feleségének és annak szeretőjének megöléséért. Andy megkezdi büntetése letöltését, mely az első 1-2 évben bizony keservesen indul, mert a börtön falai között rászáll egy erőszaktevő banda akik folyamatosan zaklatják. Sorsában fordulatot hoz azonban két esemény is: egyrészt egy barát, bizonyos Ellis Redding (Red) felbukkanása, Morgan Freeman alakításában, másrészt a véletlen, melynek segítségével Andy a börtönőrök parancsnokának, Hadley kapitánynak (Clancy Brown) lesz az adótanácsadója. Innentől határozottan jobbra fordul sorsa: a kapitány megvédelmezi ugyanis az erőszaktevőktől, Red pedig barátjaként felkarolja. Helyzetét innentől két további kulcs-ember határozza meg, az egyikük a börtön-igazgató, Warden Norton (Bob Gunton) aki piszkos pénzeinek tisztára mosására használja őt, a másik pedig egy fiatal elítélt, Tommy (Gill Bellows) aki elárulja neki, hogy tanúsítani tudja, hogy feleségét annak idején másvalaki ölte meg (mert az illető ezt bevallotta neki). A hír megmenthetné Andyt és törvényesen kiszabadulhatna, ám az igazgató elteteti láb alól Tommyt. Ez az a pont, amikor Andy eldönti hogy megszökik Shawshanből, ahol épp 20 éve raboskodik már. Szökése jól kitervelt, zseniális és még azt az elégtételt is biztosítja, hogy Andy anyagi kárpótlást kapjon ártatlanul börtönbe töltött éveiért, plusz az igazgatót is lebuktatja. Terveibe nem avatja be legjobb barátját Redet, mert meg akarja óvni a szökését követő vizsgálatoktól. Ám szökése után nagyon is számít arra, hogy még viszontlátják egymást.

A remény rabjai egy különleges film, mely egyszerre szól barátságról, élni akarásról, küzdelemről és egy zseniális szökési terv kitalálásáról illetve végrehajtásáról. Számomra legértékesebb része az a barátság, mely a főhősök között alakul ki és ami kiáll minden próbát. A Remény rabjait gyakran idézik, nekem a három legkedvesebb idézetem belőle így szól:

  • A remény jó dolog, talán a legjobb. És a jó dolgok nem halnak meg, miként a rosszak sem élnek örökké.
  • Ti még sosem éreztétek ez? Hogy ... vannak helyek, melyek nem kőből épültek, hogy van valami itt bent, amit sosem vehetnek el tőled ... nem érhetnek hozzá!
  • Néha azért szomorú vagyok, hogy Andy elment. De tudom, hogy van madár, mely nem bírja a kalitkát. Túl ékes a tolla. És amikor elrepül, végül örülsz, hiszen bűn volt bezárva tartani. Mégis, minden szürke és unalmas marad utána.

remeny_rabjai_robbins_freeman.jpg

A kép forrása: www.imdb.com

Ha értékelést kellene adnom, természetesen 5-ből 5 csillagot kap a film elsősorban a rendezés és a két főszereplő, Tim Robbins és Morgan Freeman különleges alakítása miatt. Mindenkinek ajánlom, ha még eddig nem látta.

5csillag.jpg

[A film állítólagos hibája: gyakran olvasom különböző helyeken, hogy van egy hiba a filmben: amikor Andy kimászik cellájából az általa készített alagúton, a plakátot, mely a nyílást addig takarja nem teheti vissza  a helyére, hiszen ő nem tudja azt már visszaigazítani, más meg nincs a cellájában. Nos, erre az a válaszom, hogy csak egy rágógumi kell a dologhoz, azzal igenis lehetséges belülről visszarögzíteni a plakátot. Ennyi.]

[ULTRON]

A Remény rabjai mafab adatlapja

ultron_logo_downer.jpg
 

A bejegyzés trackback címe:

https://ultron.blog.hu/api/trackback/id/tr9818344069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morpheus_ 2024.03.04. 19:37:16

Akárhányszor megnézhető film, tele rengeteg réteggel. Minden megnézésekor más-már réteg élvezhető. Nekem a rendezés és persze a főszereplő-páros tetszik benne a legjobban, illetve a párbeszédek közöttük. Furcsa, hogy soha nem kapott Oscart sajnos és hogy legelső vetítésekor nem aratott még sikert csak később a házi-mozis forgalmazás során. Nekem 30 éve a kedvencem!
süti beállítások módosítása